Sadepäivän summauksia

Posted on 3.7.2009 Kirjoittanut

0


Särkynyt myllynkivi. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Kenttätöiden ensimmäinen sadepäivä, joka tosin osui juuri oikeaan aikaan. Kaivaukset ja pidemmät inventointireissut on jo saatu tältä erää päätökseen. Päätimme kiertää Kirkkoniemen metsäiset ja kallioiset alueet ja todeta täältä löytyneet kohteet. Saldona oli ihmistekoiselta vaikuttava kiviröykkiö, pari kiviaitaa ja kiviriviä, tuulimyllyn paikka ja kaksi varhaisen torpan paikkaa. Sade veti meidät kentältä vielä kirkon luokse summaamaan hieman tutkimusten tuloksia, ennen lounasta ja kamojen pakkaamista kotiinpaluuta varten.

Metsittynyttä talonpohjaa voi olla vaikea havaita. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Saarella vaikuttaisi olevan karkeasti jaettuna kolme eri aikatasoille sijoittuvaa muinaisjäännösryhmää. Metallikautisesta asutuksesta kertovat pääasiassa korkeilla kalliokukkuloilla sijaitsevat kiviröykkiöt. Historiallisen ajan alusta oletettavasti alkanutta pysyvää asutusta kuvaavat Fogdebyn kylätontti, kuppikallio ja maanviljelyyn liittyvät jäännökset, kuten pelto- ja raivuuröykkiöt.

Vuosi 1619 ja toisiaan seuranneiden voimakkaammin yhteiskunnallisesti linkittyneiden erillislaitosten aikakausi on muuttanut saaren sosiaalisen todellisuuden peruuttamattomasti. Saarella sijaitsee lukuisia viimeisten 400 vuoden ajalta hospitaalin, houruinhuoneen ja mielisairaalan toimintaan sekä ihmisiin liittyviä muinaismuistoja.

Kukin näistä vaiheista piiloutuu oman toistaiseksi tarkemmin selvittämättömän arkeologisen kuorensa alle. Tästä tuntuu mukavalta jatkaa eteenpäin – kahden viikon aikana tehdyn yli 130 työtunnin jälkeen tokkuraisen väsyneenäkin. Sovimme tänään muutaman lisäpäivän vietosta saarella heinäkuun aikana, jolloin on määrä palata tarkastamaan kiireessä vähemmälle huomiolle jääneet alueet ja esitellä tutkimusten tuloksia paikallisille asukkaille ja tiedotusvälineiden edustajille.

Blogin päivittäinen päivittäminen päättyy toistaiseksi tähän. Hajanaisia lisämerkintöjä voi tulla jälkitöidenkin aikana, kunhan saamme hiukan järjesteltyä kentältä saatua aineistoa. Tässä välissä kiitämme kuitenkin kaikkia lukijoita ja toivotamme hyvää kesän jatkoa!

Inventoijat väsyneinä, mutta tyytyväisinä. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Mainokset
Posted in: Kenttätyöt