Koekuoppien dokumentointia ja rakenteiden pohdiskelua

Posted on 2.7.2009 Kirjoittanut

0


Saimme viikatointiapua niityn tutkimiseen. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Jatkoimme heti aamusta kirkon edustan kuoppien viimeistelyä. Eilen kirkon eteishuoneen itäpuolella, vain muutamia metrejä ulkoseinästä paljastettu muurattu rakenne saatiin dokumentoitua ja vihdoin iltapäivällä varovasti peitettyä takaisin muovin ja maan alle. Vesisuihkutuksen ja yökasteen paljastettua entistä paremmin laastia ja tiiliä rakenteesta nousi esiin monia hienoja yksityiskohtia. Tiililattiarakenteelta vaikuttava pinta näkyi selkeästi samansuuntaisena tiilirakenteena. Lisäksi yhdessä tiilistä näkyi selkeänä ehkäpä kengän kärjen jättämä painauma.

Kuivalla ilmalla kuoppaa on kasteltava, jotta rakenteet erottuvat paremmin valokuvassa. Kuva: Marko Marila / Turun yliopisto. Arkeologia.

Etäämmälle kirkosta sijaitsevalle maakummulle avattu koealue saatiin niin ikään kaivettua pohjaan. Kuopasta todetut kivi-, puu- ja tiilirakenteet dokumentoitiin suoraan digitaaliseen muotoon takymetrillä. Myös tämä kumpu vaikuttaisi sisältävän  rakennuksen jäänteet. Kuopan kohdalta paljastunut alue vaikutti osuneen tulisijan kohdalle. Lisäksi päivän aikana jatkettiin pienempien, yhden neliömetrin kokoisten koeruutujen tekemistä kirkon ympäristöön. Suurin osa näistä paljasti ainoastaan ohuen tumman kulttuurikerroksen alta koskemattoman hiekkamoreenin, mutta monista otettiin talteen myös asumiseen viittaavia löytöjä, kuten eläinten luita, nappeja, varhainen ruokailuveitseltä vaikuttava rautaesine ja liitupiipun varren katkelma.

Tiili, jossa mahdollisesti kengän jättämä painanne. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Heinäkuu on vilkasta aikaa kirkolla kivenheiton päässä sijaitsevan vastikään uusitun kirkkolaiturin kutsuessa paikalle runsaasti vierailijoita. Pääsimme molempien koekuopituspäivien aikana esittelemään monta kertaa löydöksiämme. Aiemmin Kirkkoniemellä sijainneista 1800-lukua vanhemmista rakennuksista on varmuudella pystytty paikantamaan ja esittelemään ainoastaan vuonna 1733 rakennettu kirkko. Maakummuista paljastuneet rakenteet, jotka selkeästi ovat ainakin vuoden 1811 karttaa vanhempia tuovat lisää syvyyttä jo valmiiksi hienoon käyntikohteeseen.

Tiilimuurattua rakennetta. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä on syytä kiittää heinäkuun helteisten päiviemme kaivajia Anniinaa, Anne-Maria, Markoa, Rikua ja Tonia tärkeästä ja tarkkaan suoritetusta työstä. Koekuopitusta tehdessä alkoi vain enemmän ja enemmän tehdä mieli jatkaa tutkimuksia paikan päällä.

Mainokset
Posted in: Kenttätyöt