Ruokamakasiinin kivijalka ja merkkejä tulipalosta

Posted on 30.6.2009 Kirjoittanut

0


Vanhan huoruinhuoneen tontin lopullinen tarkastus sai jäädä, kun kiire veti meidät eteenpäin kartoittamaan takymetrillä Själö/Fogdebyn kylätonttia. Mittaukset saatiin pistävässä auringonpaisteessa valmiiksi ajoissa ja ehdimme vielä ennen päivällistä mittaamaan aineistoa tutkimusaseman pihapiirissä ja avaamaan tänne koeojan.

Mikko valokuvaa koekuoppaa. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

1800-luvun karttojen ja sairaalamiljöötä kuvaavan piirroksen mukaan nykyisen pihapiirin keskellä on aikaisempien rakennusvaiheiden aikana sijainnut keittiön ruokavarasto. Paikka hahmottui yllättävän mukavasti jo perustuslinjojen kohdalla kituvan ruohikon kautta. Päätimme testata, kuinka massiivinen ja hyvin säilynyt tämän kivimakasiinin perustus on. Kaivoimme 2,5 metriä pitkän koeojan, joka leikkasi rakennuksen pohjoisseinän perustuksen.

Vanhan kivimakasiinin perustuksia. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Tulokset olivat miellyttäviä: varsinaisesta kiviperustuksesta paljastui lähes pinnassa noin 1,3 metriä leveä luonnokivistä ladottu ja laastilla vahvistettu latomus. Tämän sisäpuolelta paljastui saven, tiilimurskan ja kiven sekainen lattiatasolta vaikuttava pinta ja ulkopuolelta yli 80 sentin syvyyteen ulottuva, useiden maakerrosten muodostama kulttuurimaa. Osa näistä vaikuttaisivat todistavan sitä, että rakennuksen lähistöllä on joskus 1800-luvulla ollut voimakas tulipalo ehkäpä ruokamakasiinin yhä seisoessa, jonka jälkeen palojätettä olisi levitetty pihamaalle.

Asiakirjoihin verrattain hyvin tallentunut ja yhä selkeänä omana rakennusryhmänään toimiva miljöö tarjoaakin siis yllättävän paljon arkeologiselle tutkimukselle. Paikan topografia ja sijainti alkoi myös mietityttämään aiemman toiminnan kannalta. Saarella on hyvin vähän kuivilla, rannansiirtymän kannalta korkeilla ja tasaisilla mäillä sijaitsevia paikkoja asutusyksiköiden tarpeisiin. Tutkimusaseman käytössä olevien talojen rakentaminen ja putkitukset eivät ole myllänneet läheskään kaikkea tästä tasanteesta. Kunpa vain aika riittäisi vielä parin koepiston tekemiseen.

Työhuoneenamme toimii vanha potilasselli tutkimusaseman yläkerrassa. Kuva: Juhana Ahlamo / Turun yliopisto. Arkeologia.

Huomenna on vihdoin aika siirtyä koekuopittamaan Kirkkoniemelle kirkon ympäristöä. Saamme avuksemme viisi arkeologian opiskelijaa Turusta, jotka kunnioitettavasti uhraavat kaksi kallista vapaapäiväänsä avuksemme koekuoppien kaivuuseen.

Mainokset
Posted in: Kenttätyöt