Konekaivun valvontaa

Posted on 24.6.2009 Kirjoittanut

0


Päivä alkoi samantien eilen sovitulla kylätontin konekaivun valvonnalla. Työ sujui jouhevasti ja nykyisen pihapiirin poikki kaivetusta suunnilleen 25 metrin mittaisesta datakaapelikaivannosta paljastui muutamia nokimaan, hiilen ja tiilimurskan sekaisia läikkiä. Syvemmälle kaivettaessa vastaan tuli myös merkkejä hiljan tehdyistä putkilinjoista. Ainoastaan tontin keskialueella aines vaikutti kulttuurimaalta.

Konekaivun valvontaa Fogdebyn kylätontilla.

Selkeiden kiinteiden rakenteiden puuttuessa tyydyimme kuvaamaan ja kirjaamaan havaintomme ylös, ennen kuin heikot merkit tontin aiemmasta käytöstä poistettiin kaivannon osalta. Löytöjä tontilta ei tullut, tosin keski- ja uuden ajan kylätonteilta onkin usein varsin vaikeaa löytää esimerkiksi esineitä tai selkeästi ajoitettavia saviastianpaloja. Valvonnan saldon voi tulkita kuitenkin myös käänteisesti: tiedämme nyt huomattavasti enemmän piha-alueen vanhempien kerrosten luonteesta ja säilyneisyydestä. Näin muinaisjäännösalueen rajaaminen on varmempaa.

Kaivantojen kanssa puuhaminen päättyi varaamaamme aikaa nopeammin, joten iltapäivälle jäi mukavasti aikaa jatkaa muiden töiden parissa. Päätimme perehdyttää itseämme perjantaita varten, jolloin on tarkoitus yrittää ehtiä kiertää pääsaarta ympäröivät lähimmät saaret läpi etsien merkkejä muinaisjäännöksistä. Lähinnä jollalla ja mökkipaateilla soudelleille muinaistutkijoille perämoottoriveneen käyttö Saaristomerellä vaikutti vähintäänkin mielenkiintoiselta haasteelta. Testikierros Postilaiturin edustalla sujui kuitenkin mukavasti ja alunperin riittäväksi arvioituun moottoriin sopisi vielä ihan kivasti muutama heppa lisää.

Tehdyt havainnot on dokumentoitava tarkasti.

Veneretken jälkeen meillä oli vielä puolisentoista tuntia aikaa ennen päivällistä. Päätimme käyttään ajan hyödyksi tutustumalla alustavasti huomiseen inventointialueeseemme saaren länsiosassa. Matkalle osuikin muutama kivirakenne, jotka dokumentoitiin samantien. Epämääräistä muurimaista latomusta lukuun ottamatta kohteet vaikuttivat pienikokoisten rakennusten perustuksilta. Latomus liittynee rakennuksen funktioon tai on yksinkertaisesti koettu sopivaksi tavaksi tukea puurakenteita.

Metsästä löytynyt mahdollinen rakennuksen perustus.

Mainokset
Posted in: Kenttätyöt